.:: گلابی، میوه ای مفید و سرشار از خواص داروئی ::.
ترجمه گلابی بمعنی Pear و نام علمی آن به Pirus communis اطلاق می شود.
گیاه شناسی :
گلابی درختی است که بلندی آن به حدود 10 متر می رسد و بیشتر در مناطق سردسیر و کوهستانی می روید. این درخت بومی مناطق جنوبی دریای خزر می باشد. ریشه گلابی عمیق است برگهای آن صاف و دندانه دار می باشد گلهای گلابی سفید رنگ مایل به صورتی و بصورت خوشه ای است. میوه درخت گلابی مخروطی شکل، گوشتدار، شیرین و یا ترش و شیرین و برد است از تمام قسمتهای گلابی مانند برگهای جوان، پوست و ساقه میوه آن استفاده طبی بعمل می آید.
ترکیبات شیمیایی :
برگهای جوان درخت گلابی دارای موادی مانند تانن، گلوکزید و هیداروکسنون می باشد. برگهای خشک درخت گلابی دارای اسید اورسولیک است. دانه گلابی دارای ماده ای بنام آمیگدالین و مقدری روغن می باشد .
در یک صد گرم گلابی مواد زیر موجود است :
انرژی 55 کالری
آب 83 گرم
مواد نشاسته ای 12 گرم
پروتئین 0/6گرم
کلسیم 10 میلی گرم
فسفر 12 میلی گرم
آهن 0/3 میلی گرم
ویتامین آ 20 واحد
ویتامین ب 1 0/2 میلی گرم
ویتامین ب 2 0/4 میلی گرم
ویتامین ب 3 0/1 میلی گرم
ویتامین ث 0/3 میلی گرم
خواص میوه گلابی و داروئی آن :
1- گلابی از نظر طب قدیم ایران گرم و تر است
2- گلابی سنگ مجاری ادرار را دفع می کند
3- آرام بخش و تب بر است
4- در رفع عفونت مجرای ادرار موثر است
5- مقوی بدن است
6- تشنگی را برطرف می کند
7- سوزش مثانه و مجرای ادرار را رفع می کند
8- چون قند گلابی (لوز ) است بنابر این آنهایی که مبتلا به مرض قند هستند می توانند از آن استفاده کنند و برای آنها مضر نیست
9- برای دفع سموم بدن بسیار موثر است
10- برای پائین آوردن فشار خون باید مدت چند روز فقط گلابی مصرف کنید و غذای دیگر نخورید. البته این رژیم باید تحت نظر دکتر انجام گیرد و با اجازه پزشک متخصص باشد
خواص دیگر قسمت های درخت گلابی :
برگ و شکوفه درخت گلابی از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است
1- شکوفه درخت گلابی مقوی معده است و خونریزی و اسهال را بند می آورد
2- در مورد ورم چشم از ضماد شکوفه گلابی استفاده کنید
3- تخم گلابی ضد کرم معده و روده لست
4- دم کرده برگ گلابی برای رفع اسهال مفید است
5- برای دفع سنگ کلیه 50 گرم برگ گلابی را با 50 گرم پوست سیب در یک لیتر آب جوش ریخته و بمدت 20 دقیقه دم کنید و آنرا بتدریج بنوشید
6- برای شستشوی زخم ها 50 گرم پوست ساقه درخت گلابی را در یک لیتر آب ریخته و بگذارید چند دقیقه بجوشد و سپس آنرا کم کم بنوشید
مضرات :
اسراف در خوردن گلابی برای سرد مزاجان و اشخاصی که معده ضعیف دارند موجب نفخ معده می شود و اینگونه اشخاص باید آنرا با مربای زنجبیل بخورند.